In 2023 is het idee geboren om in de regio Twente, Overijssel en uiteraard indien gewenst daarbuiten oesters op locatie te openen en te serveren. Wij doen er alles aan om te zorgen dat uw feest of event zoals bijvoorbeeld een bedrijfsevenement, netwerkbijeenkomst, beurs, jubileum, huwelijk, tuinfeest, proeverij etc. voor iedereen een onvergetelijke ervaring wordt. Een oester is een heerlijke lekkernij maar staat ook bekend om haar vitaminen en mineralen. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Een oester is een weekdier dat in ondiepe, warme wateren van de oceaan leeft. De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste is gebogen.
De buitenkant is ruw, grijskleurig en hard; aan de binnenkant bevindt zich het vlees dat kan variëren van romig beige tot grijskleurig. Tegenwoordig wordt in Nederland de oester vooral in het Oosterscheldegebied gecultiveerd. Het belangrijkste centrum in de Nederlandse oestercultuur is Yerseke. Hier worden oesters in speciaal daarvoor gebouwde “oesterputten” gekweekt.
De oester wordt al heel lang als een lekkernij beschouwd, is zeer gezond en bevat veel magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling.
Er zijn twee soorten oesters: de langzaam groeiende platte oesters en de bolle creuses die snel groeien. De prijs hangt af van de plek waar ze groeien en hoe lang ze rijpen.
De Zeeuwse Creuse (Crassostrea gigas)
De Zeeuwse oester wordt ook wel creuse, bolle of Japanse oester genoemd. De schelp van de gekweekte Zeeuwse creuse is ovaal en grillig en heeft een groeiduur van ongeveer 3 jaar voordat deze geschikt is voor consumptie.
De Platte Oester (Ostrea edulis)
De schelp van de platte oester is ronder en gladder. Deze heeft een groeiduur van ongeveer 5 à 6 jaar voordat deze geconsumeerd kan worden. Daardoor is deze oester ook duurder en zeldzamer dan de creuse.
Oesters verschillen erg van smaak. Bij een platte oester proef je eerst zoet, dan de wat zilte smaak en tot slot iets nootachtigs. De creuse heeft een veel specifiekere smaak, afhankelijk van de groeiplaat. De een smaakt meer naar de zee en de andere weer ietwat romiger.
Een oester is heerlijk om zo uit de schelp te eten. Je kunt deze na het openen bestrooien met alleen wat peper en citroensap. Uiteraard is een oester ook erg lekker met bijvoorbeeld iets tabasco of balsamico.
In overleg met u kunnen wij in principe elke oester leveren en serveren bijvoorbeeld Special Fine de Claires, Fine de Claires, Zeeuwse (bio) oesters, Speciales Geay, Gillardeau etc.